Hlavními účinnými látkami zázvoru jsou silice a pálivá látka gingerol, která má podobné chemické složení jako kapsaicin, účinná pálivá látka v paprikách.
Má schopnost rozšiřovat cévy a zlepšovat krevní oběh v periferních částech těla - rukou a nohou. Patří mezi potraviny, které dokáží v těle produkovat teplo, a tím zahřívat celý organismus. Zrychluje metabolismus až o 20 %. Kromě těchto látek obsahuje zázvor také éterické oleje, látky s antibiotickým účinkem, vitaminy B9, C a E, z minerálních látek hořčík, draslík, vápník, selen, fosfor, železo a zinek.
Nejznámějším účinkem zázvoru je jeho antiseptické a antibakteriální působení, protože účinně potlačuje růst bakterií a virů. Je nepostradatelným pomocníkem při prevenci a léčbě onemocnění dýchacích cest, nachlazení a chřipky.
Zázvor povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávicí procesy počínaje zvýšenou tvorbou trávicích šťáv a urychluje metabolismus živin z přijaté potravy. Zabraňuje také nadměrné tvorbě plynů a snižuje střevní křeče. Je jedním z nejúčinnějších spalovačů tuků.
Jeho účinky ocení i lidé trpící kardiovaskulárními chorobami, protože zázvor snižuje hladinu cholesterolu, brání srážení krve a způsobuje snížení krevního tlaku. Byly potvrzeny i jeho pozitivní účinky na bolesti hlavy, které dokáže účinně zmírnit.
0 Komentáře