image

Houby shiitake, které pocházejí z východní Asie, se pěstují po celém světě pro své údajně zdraví prospěšné účinky.

Čerstvé i sušené houby se běžně používají ve východoasijské kuchyni. Jsou ceněny také jako protinádorový prostředek.

Lentinan, polysacharid získávaný z Shiitake, může pomoci prodloužit přežití pacientů s některými nádory při použití chemoterapie. Lentinan je velmi oblíbeným lékem v Japonsku a Číně, kde je součástí léčby některých nádorů jeho užívání hrazené ze zdravotního pojištění. Lentinan se nachází pouze v houbách shiitake.

Léčivé vlastnosti hub shiitake jsou připisovány polysacharidu (molekule cukru) zvanému lentinan, o němž byl proveden rozsáhlý výzkum. Lentinan je polysacharid zvaný 1,3 beta glukan. V laboratorních testech lentinan nezabíjí rakovinné buňky přímo, ale zvyšuje řadu aspektů imunitního systému, které mohou přispívat ke zpomalení růstu nádorů. V laboratorních studiích lentinan také přímo zabíjí viry a mikroby. Většina studií s lentinanem zahrnuje intravenózní nebo intramuskulární injekce.

Příznivě působí tam, kde:

  • Pomáhá při prevenci a léčbě rakoviny (lentinan, polysacharid získaný z Shiitake, může pomoci pacientům s některými druhy rakoviny při použití chemoterapie nebo radioterapie).
  • Pomáhá při léčbě infekcí
  • Pomáhá při detoxikaci, očistě organismu, zbavování se těžkých kovů, přebytečných solí atd.
  • Pomáhá při bolestech a zánětech kloubů
  • Antiseptické účinky
  • Pomáhá při snižování cholesterolu, regulaci krevního tlaku
  • Podporuje imunitu

Shii take "dubová houba" (Shii = dub; take = houba) je v orientálních zemích velmi ceněná houba pro svou vynikající chuť a skvělé léčivé vlastnosti. Shii take je makrobiotickou specialitou i lékem - podle Japonců je tato houba "elixírem života". Konzumace shiitake má protirakovinné účinky, posiluje imunitu organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání játra a organismus před volnými radikály a posiluje kardiovaskulární systém.

Z dietetického hlediska je velmi cennou potravinou díky své nízké kalorické hodnotě, obsahu kvalitních polysacharidů a dalších cenných stopových prvků. Obsahuje velké množství bílkovin (18 %), vitaminů (B1, B2, B3 a B12, D2) a minerálních látek: draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu. Obsahuje také všech osm esenciálních aminokyselin v ideálním poměru. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace shiitake pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak a posiluje celkovou imunitu organismu proti virovým onemocněním. Některé zahraniční studie uvádějí, že pravidelná konzumace shiitake má protirakovinný účinek (obsahuje účinnou látku LENTINAN - glukan, který má imunostimulační, protiinfekční, protirakovinné a radioprotektivní účinky). Shiitake je prospěšná v boji snad proti všem civilizačním chorobám. Stejně jako mořské řasy dokáže vázat těžké kovy, jako je rtuť, olovo nebo stroncium. Na základě studií provedených v Japonsku v 70. letech 20. století se výtažky z těchto hub staly v mnoha zemích součástí léčby, která má snížit toxické účinky chemoterapie.

Shiitake má všestranné využití v orientální i evropské kuchyni, zejména v redukční, makrobiotické a vegetariánské stravě. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, ale její nutriční hodnota je vysoká... Takže nás zasytí, ale nemusíme se bát, že bychom přibrali. Houby shiitake se tradičně nejvíce konzumují v japonské kuchyni. Lze je použít do polévek, omáček, do rýže, k ochucení masových pokrmů (výborně se hodí ke kuřecímu a králičímu masu) nebo zeleninových jídel. Je však třeba mít na paměti, že čím déle se vaří, tím méně cenných látek se v nich zachovává. Houby by se měly před použitím na několik hodin namočit.

V koncentrované formě jako extrakt (prášek, tablety, kapky) se shiitake používají k léčbě rakoviny, AIDS a cukrovky. Má imunostimulační, protiinfekční (eliminuje virová, bakteriální, plísňová a parazitární infekční onemocnění), protirakovinné a radioprotektivní účinky. Osvědčil se při léčbě a prevenci akné. Kromě aktivačního účinku na organismus působí jako vychytávač volných radikálů a antioxidant. Volné radikály vznikají z nesprávné stravy nebo nadměrné konzumace potravin s konzervanty. Glukany jsou proto vhodné pro korekci tvorby volných radikálů pocházejících z potravin. Působí na snížení hladiny nadbytečných látek ze stravy (cholesterol) a nadbytečných hormonů (při fyzické a psychické zátěži), potlačuje riziko vysokého krevního tlaku, posiluje celkovou imunitu organismu proti virovým onemocněním. Shiitake má protiplísňové, protinádorové účinky, stimuluje imunitní systém, zlepšuje funkci jater. Koncentrované výtažky z mycelia houby shiitake se v Japonsku nazývají například Lentinan nebo LEM. Jsou to protinádorové přípravky, léčí tuberkulózu, únavový syndrom, bronchitidu, hepatitidu, působí proti viru HIV. Japonští vědci zjistili, že konzumace přípravků z hub shiitake zvyšuje aktivitu imunitního systému, zvyšuje aktivitu makrofágů, NK-buněk, T a B lymfocytů, zvyšuje hladinu interferonu.

Shiitake je vzácná pro své léčivé účinky, zaměřené především na onemocnění horních cest dýchacích, špatný krevní oběh a jaterní problémy. Léčivá houba shiitake má přirozené antibakteriální účinky a pomáhá při léčbě vředů a žaludečních potíží. V Japonsku, Koreji a Číně je známá jako lék a doplněk stravy již více než 1000 let. Při léčbě osob postižených výbuchem atomové bomby v Hirošimě a Nagasaki bylo vyzkoušeno mnoho podpůrných látek, ale účinky plodnic houby Shiitake se ukázaly jako nejúčinnější. Houby shiitake působí jako houba, která z těla vysává jedovaté látky, a proto účinně pohlcují radioaktivní záření. Studie zjistily protirakovinné účinky, snižování cholesterolu a vysokého krevního tlaku, při bolestech a zánětech kloubů.

  • Aktivuje samoléčebné procesy,
  • zvyšuje výkonnost v rekreačním i vrcholovém sportu,
  • snižuje vysokou stresovou zátěž a vyčerpání
  • pomáhá při vysokých nárocích na koncentraci a energii,
  • zotavuje po operacích (ne po transplantaci orgánů),
  • pomáhá při bezlepkové dietě, obezitě a cukrovce,
  • doplňuje celou řadu přírodních látek.

Šitake je léčivá houba, která nejčastěji roste na pařezech stromů. Tato houba pochází z Asie, ale dnes se pěstuje po celém světě. Její léčivé vlastnosti se využívají v lékařství, ale také v kuchyni. Vitamíny, minerály a vysoký obsah glukanu zaručují skutečnou sílu této léčivé houby. Glukan je látka, která cíleně ničí rakovinné, nádorové buňky, silně stimuluje imunitní systém a eliminuje různé druhy záření a škodlivé látky ze vzduchu.

  • Silná podpora imunitního systému
  • Urychluje hojení organismu
  • Chrání buňky před volnými radikály
  • Prevence proti rakovině
  • Zabraňuje růstu rakovinných buněk
  • Pročišťuje celé tělo
  • Odstraňuje z těla těžké kovy, záření a odpad. látky
  • Zajišťuje zdravé dýchací cesty
  • Odstraňuje projevy alergií
  • Předchází kardiovaskulárním onemocněním
  • Snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Antiseptické účinky
  • Podporuje funkci ledvin a jater
  • Odstraňuje z těla přebytečné soli
  • Zklidňuje nervový systém
  • Odstraňuje stres z těla

Příbuzné

0 Komentáře

Zatím bez komentářů. Buďte první se svým komentářem.